MINI2.jpg

MOD-YOU-L'ART

kolekcija torb


MODYOULART ni samo torba, gre za idejo, ki jo nosi(mo).  Je mali košček velike zgodbe.

 

Modyoulart je ime okolju prijazne kolekcije torb iz modularnih enot, ki v nasprotju s serijsko proizvedenimi, generičnimi izdelki, poudarjajo in spodbujajo vlogo tako izdelovalcev kot uporabnikov (you) v procesu izdelave in uporabe. Torba ima zaradi svoje uporabnosti (kot predmet, ki ga vedno nosimo s seboj) veliko sporočilno moč, hkrati pa je idealno sredstvo za promocijo malodane pozabljenih rokodelskih veščin ter vizije trajnostnega oblikovanja.


 KONCEPTUALNA ZASNOVA IN RAZVOJ KOLEKCIJE

Torbe so izdelane brez šivanja - zgolj s prepletanjem-pretikanjem zavihkov modularnih enot. Moduli so med seboj povezani po tradicionalnih predlogah za vezenje, ki imajo, kljub razlikam med vzorci posameznih narodov, skupne temelje in motiviko. Pri sestavljanju torb se namesto šivov tvorijo vezi med posameznimi moduli, to pa pri prepletanju zavihkov ustvarja razgibano reliefno (površinsko) strukturo. Gre za sodobno interpretacijo tradicionalne obrti - vezenja, s katerimi so včasih okraševali narodne noše in druge tekstilne izdelke.

RAZVOJ VZORCA

Proces izdelave, kjer s povezovanjem manjših enot ustvarjamo večje strukture, se odraža tudi na simbolni ravni, saj aplicira na interakcijo in povezovanje tako ljudimed seboj kot tudi povezovanje posameznikov z bogato kulturno dediščino. S poustvarjanjem bogate kulturne dediščine se tkejo nove zgodbe, saj tradicionalni vzorci v procesu prepletanja modulov dobijo drugačen značaj. Ustvarjanje novih vzorcev tako ni zgolj dobesedno, ampak tudi metaforično, saj projekt predvideva nove, bolj trajnostne vzorce proizvodnje in potrošnje.


MODULI IN VARIACIJE VZORCEV
  •  množinsko prilagajanje

Množinsko prilagajanje združuje prednosti serijske proizvodnje s fleksibilnostjo in personalizacijo,ki sta značilni za unikatne obrtniške izdelke. Modularna zasnova omogoča enostavno ustvarjanje številnih različic izdelka ter poveča emocionalno navezanost na izdelek.

  • trajnost

Iz vidika trajnosti izdelka prinaša modularna zasnova številne prednosti/koristi. Enak modul lahko uporabimo v različnih izdelkih in tako racionaliziramo proizvodni proces. Negativne vplive na okolje v fazi distribucije bi lahko zmanjšali z uporabo ekonomične embalaže in inovativnega poslovnega modela, ki bi kupcem omogočil, da kupijo zgolj sestavne dele, torbo pa si nato po priloženih navodilih sestavijo sami.


Kolekcija je bila oblikovana v skladu s strategijo “Zero waste”. Poleg uporabe sekundarnih surovin, ki vplivajo na zmanjševanje količine odpadkov, optimalni izkoristek materiala zagotavlja tudi kvadratna oblika modulov, saj omogoča krojenje brez ostankov.

  •  okolju prijazna proizvodnja

Sestavljanje torb brez šivanja in uporaba“upcycled” materialov pripomore k varčevanju z energijo, vodo in surovinami. Enostavno sestavljanje in razstavljanje modulov omogoča lažje vzdrževanje in/ali popravilo izdelka, saj lahko poškodovane module zamenjamo z novimi ter tako podaljšamo življenjsko dobo izdelka.

  •  ergonomija

Modularna struktura uporabniku omogoča, da izdelek prilagodi svojim željam in potrebam tako na vizualni ravni (uporabnik lahko module sestavi v nov vzorec) kot tudi na funkcionalni ravni (izbere si sestavne dele glede na svoje potrebe). Izbira lahko med različnimi oblikami in velikostmi žepov ter oblikami ter dolžinami ročajev, modul, ki se sveti v temi pa omogoča boljšo vidnost zagotavlja večjo varnost. Premišljeno oblikovani funkcionalni elementi torbe in možnost personalizacije zagotavljajo večje osebno zadovoljstvo uporabnikov. Kupec tako ni zgolj uporabnik ampak aktivni soustvarjalec torbe.