KRONA

BONNIE&CLYDE

kolekcija unikatnih oblačil

 

Kolekcija je zasnovana na zgodbi o Bonnie in Clydu, ki sta v 30 letih prejšnjega stoletja ropala banke ter s svojo zgodbo navdihnila množice saj sta se na svojevrsten način uprla tedanji finančni krizi, ter prikupila ljudem, med katerimi je vladal odpor do kapitalističnih institucij.


¥€$?

Oblikovala sem tri vzorce, ki se tematsko nanašajo na motive in simbole sodobnega tržnega kapitalizmakot so bankovci, črtne kode in borzni indeksi.  Uporabljeni so detajli splošno prepoznanih motivov, ki pa z umestitvijo v drugačen kontekst dobijo nov pomen. Preko teh simbolov se nekako nakaže banalnost moči, saj je ta popolnoma brez teže, če ji odvzamemo okolje v katerem cveti.

Podobe, ki so prepoznavne v svojem okolju, z nanosom na njim tuje površine spremenimo v zgolj dekorativne elemente, katerih namen postane estetska nadgradnja nekega kosa oblačila, ter jim odvzamemo prejšnjo sporočilnost, ki je močno vkoreninjena v naši podzavesti.

Projekt ¥€$? predstavlja način, kako lahko inovativna ideja in drugačen pristop ponudijo drugačno perspektivo na trenutne razmere in ponudi alternativo našemu odnosu do materialnih dobrin.

Vzorci so bili brezplačno natisnjeni na oblačila obiskovalcev dogodka. Poleg svojevrstnega kljubovanja recesiji, pa ima projekt ¥€$?  tudi ekološko vrednost, saj se na ta način tako kot simboli transformirajo tudi oblačila, ki se jim podaljša uporabnost in doda novo vrednost. To predstavlja odmik od množične potrošnje in menjave oblačil, k bolj ekonomičnemu pristopu, pri katerem pa ne trpi posameznikov čut za estetiko in želja po novem.